Tokom čitave godine i onih “običnih” dana desi se da smo sujeverni po pitanju nekih dešavanja i stvari, a da li ste sujeverni kada su u pitanju Novogodišnja verovanja i običaji?! Kako ćemo izaći iz stare godine, da li ćemo na pravi način ući u novu, da li je to što činimo dobro ili loše, ili je sasvim nebitno? Možda je bolje da priznamo da je slatko i zanimljivo razmišljati o tim stvarima, ali do te granice da nam ne postane opsesija.
Ipak, u svim zemljama pa i kod nas, postoje običaji koji neguju narodnu tradiciju i istoriju zemlje u kojoj se održavaju. U različitim delovima sveta i običaji su različiti, ali svima je zajedničko da ako se poštuju donose sreću i blagostanje.

Kako je to u svetu?
Nemci veruju da buka tera zle duhove, pa tako u novogodišnjoj noći idu ulicama udarajući u bubnjeve i neke druge instrumente.
U Danskoj se čitave godine čuvaju stari tanjiri, da bi ih 31. decembra razbijali ispred ulaznih vrata svojih prijatelja. Prema njihovom verovanju tanjiri se razbijaju da bi prijateljstvo bilo čvršće, pa je tako poenta razbiti što više tanjira.
Crkvena zvona u Japanu se oglašavaju 108 puta kako bi oteralo 108 ljudskih slabosti. Nakon toga se svi smeju da bi oterali zle duhove.
Brazilci u Novogodišnjoj noći oblače sve belo jer smatraju da bela boja donosi sreću i mir.
U Španiji je običaj da se u ponoć pojede 12 zrna grožđa kako bi im svih 12 meseci u novoj godini bilo srećno.
Kod Amerikanaca ima jedan simpatičan običaj da ukoliko u Novogodišnjoj noći poljubiš osobu suprotnog pola ispod grančice bora, dotičnima predstoji velika ljubav.

A evo kako je kod nas…
Kod Srba postoji niz tradicionalnih prazničnih novogodišnjih običaja…
Badnji dan se slavi dan pre Božića. Već ranim jutrom pucanjem iz prangija i pušaka obeležava se odlazak u šumu gde se seče badnje drvo, koje se potom unosi u kuću, a žene tog dana pripremaju jela i kolače za Božić. Kada padne mrak domaćin unosi u kuću badnjak i pali ga. Verovanje kaže da što više varnica bude da će i dolazeća godina biti bolja – više varnica, više parica. Potom se u kuću unosi slama koja simbolizuje slamu iz pećine u kojoj je rođen Isus. Ona se stavlja ispod stola na kom se obeduje, i u nju se stavljaju slatkiši i darovi za decu koja pijuču kao pilići dok se časte.
Sutrašnji dan je Božić, najradosniji praznik kod Srba. Slavi se tri dana, a prvi dan je 7. januar. Na ovaj dan jedni druge pozdravljamo rečima “Hristos se rodi” i opozdravljamo sa “Vaistinu se rodi”. Na Božićno jutro prvi u kuću treba da uđe muškarac-položajnik. Veruje se da on čitave godine u kuću unosi sreću, a ovom prilikom ga domaćica primereno daruje. Za Božić se lomi i česnica koju je domaćica tog jutra umesila i u nju ubacila novčić. Lomi se na onoliko delova koliko ukućana ima, a koga zapadne novčić, po narodnom verovanju, biće srećan čitave godine. Takođe, ovoga dana se jede isključivo svinjetina, a nikako piletina ili teletina, jer se smatra da pile kljuca u mestu, tele je mirno, a svinja rije u napred pa tako i godina treba da ide ka napred.

Ima toga još…
Ovo prethodno su bili narodni običji u raznim zemljama i kod nas. Međutim, ima mnogo savremenih običaja, sujeverja ili kako da ih već nazovemo. Npr. u čitavom svetu je ljubljenje i čestitanje u Novogodišnjoj noći je neizbežno. I treba se ljubiti što više jer to znači više prijateljstva i sreće. Dalje, prva osoba kada se kazaljke poklope koju ćemo poljubiti treba da bude muškog pola jer to donosi uspeh u ljubavi u Novoj Godini. Takođe, i nošenje crvenog donjeg rublja u Novogodišnjoj noći donosi sreću u ljubavi ali i seksu.
Verovanja i običaja je mnogo, a vi se odlučite šta ćete da izaberete. Možda već od ranije poštujete tradicionalne običaje, možda ove savremene, sasvim je svejedno. Bitno je da u nešto verujete, da se nečemu nadate i očekujete nešto. Sa tim ili bez toga, svakako vam želimo mnogo sreće i srećna Nova Godina!

Poslednji postovi

Poslednji komentari

Kategorije

Arhiva

NovaGod Group

Tags

Prijatelji sajta